איך לבדוק אם זהב אמיתי

זכרו כי על פי חוק, כל תכשיט מזהב אמור להגיע עם חותמת זהב מתאימה לטוהר שלו.
אם אין חותמת זה לא אומר שזה זהב וגם לא ההפך אז זה נותן אינדיקציה טובה.

  1. זהב לא נמשך למגנטים. בדקו בעזרת מגנט טוב (לא כאלה של פרסום למקרר) אם הזהב מתמגנט. אם לא, ישנה אפשרות שזה זהב (אם כי זה לא ודאי, רק עוד פרמטר לבדיקה). חשוב לזכור כי יש לבצע בדיקה זו בכמה חלקים בתכשיט כי לפעמים יש סוגרים וכדומה שאינם מזהב בתכשיטי זהב.

  2. זהב אינו משחיר. אם התכשיט מלוכלך, נקו אותו היטב עם מטלית וסבון וראו אם הוא עדיין שחור.

  3. זהב היא מתכת רכה יחסית. היא נחרצת בקלות (למשל עם סיכה טובה או משהו כזה). אפשר לנסות לנשוך את הזהב אך יש להיזהר. ככל שזהב יותר טהור כך הוא רך יותר ותרגישו זאת יחסית בקלות בנשיכה.

  4. ישנן נוסחאות שונות לחישוב צפיפות החומר שאפשר לנסות להשתמש בהן כדי להבין אך מדובר במדידות שהן לא תמיד פשוטות בשל צורת החומר וגם כמובן יש הבדלים בין קראט הזהב.

  5. שימו לב לצבע הזהב. יש בארץ שלושה צבעים עיקריים – לבן, צהוב, ואדום. בזהב צהוב יש הבדלי צבע בין דרגות טוהר הזהב השונות. זהב אדום בישראל הוא כמעט תמיד בריכוז 14 קראט. זהב לבן יכול להראות מבריק או מעט צהבהב בהתאם למצב ציפוי הרודיום שלו. בדקו אם צבע המתכת שבידכם מזכירה את אחד הצבעים הללו.

  6. אנשים מן התחום בודקים אם זהב הוא זהב על ידי חומצות מיוחדות. לכל קראט זהב יש חומצה ייעודית. מגרדים את הזהב על מעין דסקית ושמים עליה חומצה לראות אם היא מתמוססת (אם היא מתמוססת זה לא זהב או לא זהב בטוהר הנכון). במידה והסעיפים הקודמים העלו אצלכם חשד משמעותי שיש בידכם זהב, אתם מוזמנים לתאם פגישה ולבדוק זאת אצלנו. גם אם אתם לא מעוניינים במכירה נשמח לתת שירות והבדיקה היא ללא עלות.

  7. למיטב ידיעתנו, ניתן גם לפנות למכון התקנים הישראלי המבצעים בדיקות אלה במידת הצורך. 

מה לעשות אם גיליתי שקניתי זהב מזויף?

  • מסמכים – הוציאו מסמך החתום על ידי בעל מקצוע המאשר זאת.
  • חשבונית – אתרו את מסמכי הקנייה שלכם בהם חייב להיות רשום ריכוז הזהב המובטח. אם לא איתרתם אותם או שאין בהם התייחסות לזהב כנראה שזה מקרה אבוד.